[:he]
חברות בינלאומיות ומקומיות מחפשות היום יותר מאשר בעבר מבני לוגיסטיקה להשכרה במיקומים אטרקטיביים
אם לא שמעתם על ענף הלוגיסטיקה עד עכשיו אתם לא לבד, אבל הבשורה שאמזון מתחילה בפעילות מכירתית בישראל הגיעה כמעט לכל בית במדינה. אמזון אמנם זקוקה מחסן לוגיסטי להשכרה בגודל של 25,000 מ"ר לפחות, אבל היא לא היחידה. אולי לא הרגשתם בכך, אבל בשנים האחרונות צמח הענף הלוגיסטי (שכולל את כל החברות שפועלות בתחומי השילוח, מסופי המטענים, ניהול המחסנים והמרכזיים הלוגיסטיים) בישראל בעשרות אחוזים.
הסיבות לכך שונות : גידול המסחר המקוון, גידול בייבוא, גידול בייצוא ואפילו העברת פעילות לוגיסטית רבה למיקור חוץ. דבר אחד בטוח – חברות בינלאומיות ומקומיות מחפשות היום יותר מאשר בעבר מחסנים להשכרה במיקומים אטרקטיביים . אמנם ענף הלוגיסטיקה נתפס לכאורה כתחום אפור אבל מדובר באחד הענפים הפעילים והצומחים בארץ.
ענף הלוגיסטיקה – לא מה שחשבתם
כתוצאה מכך החברות נדרשות להחזיק מלאי גדול ויש ביקוש נדל"ני בתחום, למשל למחסן לוגיסטי למכירה וכן למרכז לוגיסטי להשכרה או למכירה בעלי ייחודיות, למשל מחסנים לוגיסטיים או מחסנים בקרבת נמלי הים והיבשה (אשדוד, חיפה, אילת, נתב"ג וכו'). למעשה, רוב הסכויים שענף הלוגיסטיקה הוא הרבה יותר ממה שחשבתם.
ואמזון לא לבד והצמיחה בענף הלוגיסטיקה הישראלי משתקפת גם בבורסה ולהוכחה – בשלוש השנים האחרונות זינקו המניות של חברות הלוגיסטיקה הישראלית ב-80% (למשל ממן, אוריין ופרידנזון). שלוש חברות לוגיסטיקה נוספות (נובולוג, אוברסיז ו-כץ שילוח) ביצעו בשנה האחרונה הנפקות בורסאיות בערך של מאות מיליוני שקלים והן מצטרפות ל-5 חברות לוגיסטיקה ישראליות שכבר נסחרות בבורסה.
יש הוכחות בשטח
אמנם כוונות לחוד ומציאות לחוד, אבל בתחום הלוגיסטיקה יש הוכחות בשטח תרתי משמע. למשל, חברת גולד בונד מתכננת הקמת מרכז לוגיסטי באשדוד בשטח של 20,000 מ"ר. גם חברת אוריין מגייסת בימים אלו אג"ח בהיקף של 150 מיליון שח במטרה אחת – לממן את בנייתם של שלושה מרכזים לוגיסטיים של החברה במודיעין, אשדוד וראש העין. וכנראה שגם חברת ממן הולכת בעקבותיהן – היא השלימה בתחילת 2018 גיוס אג"ח בהיקף 120 מיליון ₪.
חברות הלוגיסטיקה נחשבות לחברות יציבות מבחינה כלכלית והענף כולו רק מתפתח וצומח. למשל, חברת אוריין כתבה במצגת למשקיעיה את מה שכולם יודעים : כיום נדרש לספק ללקוחות מוצרים שונים בפרק זמן קצרים, התהליך הלוגיסטי הפך למורכב עוד יותר מאשר בעבר והביקוש למחסנים לוגיסטיים עולה על ההיצע.
לא רק בארץ
ומסתבר שאמנם שוק הלוגיסטיקה הישראלי הוא שוק בצמיחה, אבל ישראל אינה היחידה כי לוגיסטיקה נחשבת לאחד התחומים הצומחים בעולם כולו. למעשה, חברות הלוגיסטיקה היום נדרשות ליותר מקומות אחסון כך שהביקוש לנדל"ן לוגיסטי רק הולך וגובר, למשל, בברזיל נבנה מרכז לוגיסטי של חברת אמזון בגודל 50,000 מ"ר וזו רק דוגמה אחת מיני רבות.
עם זאת, התאמת מחסן לוגיסטי לארגון מסוים דורשת הבנה יסודית ומעמיקה בתחום, למשל הבנה וניתוח הצרכים הלוגיסטיים של הארגון, חסכון בעלויות כדרך ליעילות ארגונית, התפתחות תחבורתית עתידית באזור, קרבה גאוגרפית ללקוחות ועוד. לכן, לצורך מציאת מחסן לוגיסטי מתאים יש להתחיל באפיון צרכים פיננסיים ופיזיים ובמילים אחרות – יש לפנות לאלו שמתמחים בתחום זה.[:]