תוכניות כמו מס על דירה שלישית והחמרת התנאים לקבלת משכנתא מנסות לפגוע בביקוש במקום לפתור את הבעיה. איך הגענו למצב הזה?
יאיר לוי על הסיבות לעליית המחירים ולמשבר הדיור
שנה אחר שנה, ממשיכים מחירי הדיור בארץ לשעוט קדימה, ללא כל פרופורציה, ועבור אלפי צעירים בישראל החלום לרכוש דירה הולך ומתרחק. הממשלה ושר האוצר מלאים בכוונות טובות ומנסים לבלום את מחירי הדיור בעזרת כל מיני תכניות…והמחירים? רק ממשיכים לעלות.
מדוע מחירי הדיור מסרבים לרדת?
מדוע זה קורה: ראשית בגלל הריבית- הריבית בישראל תלויה בכלכלה העולמית, וכל עוד הריביות בעולם אפסיות, גם הריבית שלנו תהינה באותן רמות.
דירה = קופת גמל של לפני 20 שנה
כדי להוריד את הביקוש לדירות, מנסה המדינה לפגוע בכדאיות ההשקעה: בנק ישראל החמיר את התנאים לקבלת מימון, ושר האוצר מוביל את תוכנית המס על דירה שלישית, שמשמעותה הטלת מס על הכנסה שכבר שולם בגינה מס. צעדים אלה ״מענישים״ את המשקיעים, וזאת למרות שבכלכלה של היום, דירה היא אפיק ההשקעה הבטוח ביותר ומשולה לקופת גמל של לפני 20 שנה.
העדר פתרון מקיף
ומה לגבי מחיר למשתכן? גם כאן אין בשורה גדולה שכן התוכנית בנויה כך שרק יחידי סגולה שעלו בהגרלה מקבלים מענק בגובה 400-800 אלף שקלים מהמדינה. והאחרים? כלום. אין כאן פתרון מקיף לכלל הצעירים שאין ביכולתם לרכוש דירה במחירי השוק של היום.
אם כן, מהו הפתרון? נראה כי בתנאים שנוצרו במשק, רק תוכנית חירום לאומית תביא להבראת שוק הדיור ולהבטחת היכולת של הדור הצעיר להקים בית בישראל, תרתי משמע.